<   2007年 12月 ( 3 )   > この月の画像一覧

Waveline

d0079151_116676.jpg
Waveline
/Latimer Gardens Community Center
Recreation Space
2001-2007 New York,USA

Architect: hanrahanMeyers architects
www.hanrahanmeyers.com




Waveline is a 5,000 square foot multi-purpose theatre adjacent to an existing community center in Queens, New York. The roof, the principal design feature of the new building, is a bent plane running east-west and resting on columns. It will be visible from the 10-story high housing blocks surrounding it and was designed as a sculptural shape with standing seam stainless steel cladding. The roof shape is also a direct response to acoustic studies, developing optimal sound projections for theatrical productions in the space.

d0079151_1204757.jpgd0079151_1182716.jpg


The main facade of WaveLine is the building's bent roof plane constructed using standing-seam galvanized steel and aluminum. The interior is a simple, white, one-room volume for performance and sport. The pavilion ceiling is a faceted surface expressive of the overall form of the building’s exterior. A new entrance vestibule on the south elevation of the existing community center is the lobby for the new pavilion. The pavilion will be accessed within the community center from a series of double doors along a public hall between the Center and the Pavilion. Entering the building visitors will find a womb-like interior, streaked with light from a thin strip of linear windows that rim the building's south wall, and subtle windows that allow buffered light from the east facade.



d0079151_123581.jpg



d0079151_123423.jpgWaveLine is a term from ship-building and physics referring to the shape most likely to glide through water without resistance. The formal properties of the project were influenced by researches into non-resistant structures. hMa also consulted with acoustic designer Yasua Toyota whose sound calculations of reverberation times for chamber music performed in the space also influenced the roof shape.

Within a 90' x 50' site footprint we designed a structure that is as large as possible to accommodate theatrical productions. The eastern edge of the new building accommodates a stage.
[PR]

by another29 | 2007-12-23 01:27 | □Architecture

Treatment Center for Mentally Disturbed Children

d0079151_14353682.jpg
Treatment Center
for Mentally Disturbed Children

Children’s treatment centre
2006 Hokkaido,Japan


Site area: 14,590.00 sq m
Building area: 1,604.62 sq m
Total floor area: 2,536.49 sq m
Structure: RC; 2 stories


Architect: Sosuke Fujimoto /藤本壮介
Sou Fujimoto Architects



d0079151_14492931.jpgThe architect regards the interiors as providing something akin to the free interpretation of space by primitive man, capable of being used for hiding or enjoyment, separation or connection. The sense of useful ambiguity applies to the overall planning concept: is the centre a large home or a small city? Is it about the intimacy of the single building or the variety of the larger whole? For the residents, who spend time living in the centre, it is what they want or need it to be. What they find is large-volume spaces filled with filtered natural light, but plenty of opportunity for private contemplation.

d0079151_14454267.jpg

AR Awards for Emerging Architecture  Of the many Japanese entries in this year's awards, this treatment centre for disturbed children by Sou Fujimoto won unanimous praise from the judges for its combination of simplicity and sympathy. How, given the unhappy circumstances of those being treated, should architecture respond to combat worries, stresses and strains which have produced a need for the building in the first place?
Fujimoto’s answer is to create a multiplicity of 'centres' in the series of apparently random, but in reality carefully planned, arrangements of the individual buildings. In their 'external' relationship to each other, there is no obvious centre to the complex, no hierarchy of buildings or spaces. Internally, the provision of alcove and other semi-private areas allows the residents to occupy their own centre stage, or to use the common space as a centre. This strategy addresses two common conditions in disturbed young people: on the one hand a feeling of powerlessness and indeed sometimes paranoia, and on the other hand a desire to be able to assert their independent personality.

d0079151_14465947.jpgd0079151_14471840.jpg



d0079151_14522590.jpgPrecision about the disposition of uses, and indeed the disposition of the various blocks, each with its mix of uses, results in the translation of an artificial design process into an apparently organic sprinkling of buildings across the site. This merging of the intentional and the precise into a centre which is, in the architect’s words, 'vague, unpredictable and filled with unlikelihood', is a strong intuitive response to the needs of the children.


d0079151_14534261.jpg

[PR]

by another29 | 2007-12-21 02:34 | □Architecture

Antony Gormley

d0079151_19484874.jpg
Antony Gormley
Artist
born 1950 London,UK

website: www.antonygormley.com






d0079151_3114150.jpgBLIND LIGHT 2007 Initially shown at this summer's hugely acclaimed exhibition in east London
Hayward Gallery / South Bank Centre London,UK

Blind Light at the Hayward Gallery is Antony Gormley's first major exhibition in London.
The show features a series of new monumental works specially designed for the gallery's cavernous spaces, alongside pieces from the last three decades. The exhibition, which runs from May 17 until August 19 2007, also includes Event Horizon - 31 sculptural casts of the artist’s body located on rooftops and public walkways across central London.
d0079151_2042969.jpg




Field 1991-2003 Trying to make something as direct as possible with clay: the earth
Field is an Antony Gormley installation of 35,000 clay figures made by a family of Mexican brick-makers. Gormley asked that the figures be easy to hold in ones hands and that the head and body be in proportion to one another. Approximately sixty members of the extended family (men, women and children) made these small figures, no more than 26 cm in height from about 25 tons of clay. Field resembles a tidal wave of miniature terracotta sleepwalkers, limited only by the walls that contain them.
d0079151_3193311.jpgd0079151_3201460.jpg
[PR]

by another29 | 2007-12-10 03:31 | □Product