<   2005年 11月 ( 4 )   > この月の画像一覧

Villa Savoye

d0079151_2348888.jpg
Villa Savoye
Residence
1929-1931 Poisse,France

Architect: Le Colbusier




The Villa Savoye was designed as a weekend country house and is situated just outside of the small village of Poissy in a meadow which was originally surrounded by trees. The polychromatic interior contrasts with the primarily white exterior. Vertical circulation is facilitated by ramps as well as stairs. The house fell into ruin during World War II but has since been restored and is open for viewing. Corbusier designed the building to use a flat roof, a move he said was for functionality, though may have been partly due to way it looked for him. Indeed the roof failed its functionality, as the roof leaked, causing the owners to attempt to take Corbusier to court. However at the same time WW2 broke out, and Corbusier left the area, leaving the building in a state of disrepair.

d0079151_23595373.jpgd0079151_044989.jpg



The Villa Savoye is considered by many to be the seminal work of the Swiss architect Le Corbusier. Situated at Poissy, outside of Paris, it is one of the most recognisable architectural presentations of the International Style. Construction was substantially completed ca. 1929. The house was emblematic of Le Corbusier work in that it addressed "The Five Points", his basic tenets of a new aesthetic of architecture constructed in reinforced concrete:

d0079151_01129.jpg1.The pilotis, or ground-level supporting columns, elevate the building from the damp earth and allow the garden to flow beneath.
2.A flat roof terrace reclaims the area of the building site for domestic purposes, including a garden area.
3.The free plan, made possible by the elimination of load-bearing walls, consists of partitions placed where they are needed without regard for those on adjoining levels.
4.Horizontal windows provide even illumination and ventilation.
5.The freely-designed facade, unconstrained by load-bearing considerations, consists of a thin skin of wall and windows.


d0079151_0143963.jpgd0079151_018913.jpgd0079151_015109.jpg



d0079151_02102.jpgd0079151_021156.jpg
[PR]

by another29 | 2005-11-30 23:46 | □Architecture

Kunsthaus Graz

d0079151_3522561.jpg
Kunsthaus Graz
Museum
2002-2003
Graz,Austria

Landesmuseum Joanneum Lendkai 1
A-8020 Graz,Austria

website: www.kunsthausgraz.at


Architect: Cook/Fournier
+Peter Cook
+Colin Fournier


d0079151_3572139.jpgd0079151_3573384.jpg
The Kunsthaus Graz, Grazer Kunsthaus, or Graz Art Museum was built as part of the European Capital of Culture celebrations in 2003 and has since become an architectural landmark in Graz, Austria. Its exhibition program specializes in contemporary art of the last four decades.
Its unusual form differs radically from conventional exhibition contexts, many of which maintain the traditions of the modernist "White Cube". The team of architects used an innovative stylistic idiom, known as blob architecture within the historical ambiance of the Murvorstadt. Thus, the gigantic building affectionately called the "Friendly Alien" by its creators Peter Cook and Colin Fournier, in form and material, stands out consciously against the surrounding baroque roof landscape with its red clay roofing tiles but nevertheless integrates the façade of the 1847 iron house.



d0079151_3584138.jpgd0079151_3585441.jpg




d0079151_402366.jpg

[PR]

by another29 | 2005-11-07 03:51 | □Architecture

John Pawson

d0079151_1714829.jpg
John Pawson
Architect
born 1949
Halifax,Yorkshire,UK

Unit B 70-78 York Way
London N1 9AG UK

website: www.johnpawson.com

d0079151_17131513.jpg







John Pawson was born in 1949 in Halifax, Yorkshire. After a period in the family textile business he left for Japan, spending several years teaching English at the business university of Nagoya. Towards the end of his time there he moved to Tokyo, where he visited the studio of Japanese architect and designer Shiro Kuramata. Following his return to England, he enrolled at the Architecture Association in London, leaving to establish his own practice in 1981.
From the outset the work focused on ways of approaching fundamental problems of space, proportion, light and materials, rather than on developing a set of stylistic mannerisms - themes he also explored in his book Minimum, first published in 1996, which examines the notion of simplicity in art, architecture and design across a variety of historical and cultural contexts.
d0079151_17192984.jpg

Pawson House -Catherine and John Pawson- 1999 London,United Kingdom
d0079151_17174087.jpgd0079151_17175377.jpg
Planning regulations prohibited alterations to the front of this traditional nineteenth century row house in a conservation area in west London. Working within these restrictions, the design scoops out the interior in its entirety, leaving the protected façade untouched. Floor layouts are radically redrawn to give the maximum amount of unencumbered space, while cuts made to the envelope allow natural light into the full depth of the plan. At the top of the house a glazed slot running the length of the ceiling allows light to spill down a triple-height staircase. Outside the conventional street elevation gives only a tantalising glimpse of the new life which has been flipped into the frame of the old.


Tilty Barn [Granero Tilty] 1995 Essex,United Kingdom
d0079151_235556.jpg

[PR]

by another29 | 2005-11-03 17:05 | □Architect

WOZOCO

d0079151_14205720.jpg
WOZOCO
Apartment
1997
Amsterdam,Netherlands

Architect: MVRDV
website: www.mvrdv.nl







MVRDV is a part of the growing number of young Dutch architects given the freedom to build large projects in their mainland, due to the country's large population density and inherent need for housing. WoZoCo's Apartments for Elderly People (1994-97), a product of the "grey wave", provide 100 units in an area of Amsterdam threatened with loss of green space due to a large increase in density. MVRDV's solution is indicative of the firm's ability to create original designs through practical considerations.

d0079151_1440682.jpgWe combine the technique of assemblage with strong zoning envelopes, often "discovered" through a recombination of program and site-specific elements.
Due to zoning regulations regarding adequate daylighting in apartments, only 87 of the 100 units could fit the restricted footprint. To respect the open space on the rest of the site, the remaining units were cantilevered on to the north facade, connected to the transparent gallery of the main block in a seemingly impossible manner. The structure of these floating boxes is buried behind the wood sheathing and within the main block, creating a sense of instability in their connection to the thin wall of the north facade.

d0079151_14445053.jpgd0079151_14455915.jpg
d0079151_1447811.jpg
[PR]

by another29 | 2005-11-01 14:19 | □Architecture