カテゴリ:□Architecture( 56 )

Kunsthaus Graz

d0079151_3522561.jpg
Kunsthaus Graz
Museum
2002-2003
Graz,Austria

Landesmuseum Joanneum Lendkai 1
A-8020 Graz,Austria

website: www.kunsthausgraz.at


Architect: Cook/Fournier
+Peter Cook
+Colin Fournier


d0079151_3572139.jpgd0079151_3573384.jpg
The Kunsthaus Graz, Grazer Kunsthaus, or Graz Art Museum was built as part of the European Capital of Culture celebrations in 2003 and has since become an architectural landmark in Graz, Austria. Its exhibition program specializes in contemporary art of the last four decades.
Its unusual form differs radically from conventional exhibition contexts, many of which maintain the traditions of the modernist "White Cube". The team of architects used an innovative stylistic idiom, known as blob architecture within the historical ambiance of the Murvorstadt. Thus, the gigantic building affectionately called the "Friendly Alien" by its creators Peter Cook and Colin Fournier, in form and material, stands out consciously against the surrounding baroque roof landscape with its red clay roofing tiles but nevertheless integrates the façade of the 1847 iron house.



d0079151_3584138.jpgd0079151_3585441.jpg




d0079151_402366.jpg

[PR]

by another29 | 2005-11-07 03:51 | □Architecture

WOZOCO

d0079151_14205720.jpg
WOZOCO
Apartment
1997
Amsterdam,Netherlands

Architect: MVRDV
website: www.mvrdv.nl







MVRDV is a part of the growing number of young Dutch architects given the freedom to build large projects in their mainland, due to the country's large population density and inherent need for housing. WoZoCo's Apartments for Elderly People (1994-97), a product of the "grey wave", provide 100 units in an area of Amsterdam threatened with loss of green space due to a large increase in density. MVRDV's solution is indicative of the firm's ability to create original designs through practical considerations.

d0079151_1440682.jpgWe combine the technique of assemblage with strong zoning envelopes, often "discovered" through a recombination of program and site-specific elements.
Due to zoning regulations regarding adequate daylighting in apartments, only 87 of the 100 units could fit the restricted footprint. To respect the open space on the rest of the site, the remaining units were cantilevered on to the north facade, connected to the transparent gallery of the main block in a seemingly impossible manner. The structure of these floating boxes is buried behind the wood sheathing and within the main block, creating a sense of instability in their connection to the thin wall of the north facade.

d0079151_14445053.jpgd0079151_14455915.jpg
d0079151_1447811.jpg
[PR]

by another29 | 2005-11-01 14:19 | □Architecture

Seattle Public Library

d0079151_1292177.jpg
Seattle Public Library
Library
2004 Seattle, Washington

Central Library
1000 Fourth Ave Seattle, WA 98104 - 1109
206-386-4636

website:www.spl.org

Architect : Rem Koolhaas [OMA]




The stacks, arranged along a continuous spiral ramp contained within a four-story slab, reinforce a sense of a world organized with machine-like precision...   - Nicolai Ouroussoff /Topic :Los Angeles Times
The new Seattle Public Library houses the library's main collection of books, government publications, periodicals, audio visual materials and the technology to access and distribute information from the physical collection online. The building is divided into eight horizontal layers, each varying in size to fit its function. A structural steel and glass skin unifies the multifaceted form and defines the public spaces in-between.
d0079151_136324.jpgd0079151_18361347.jpg


d0079151_1362132.jpgThe library sits on a steep urban site with a 29-foot (8.8-meter) height difference between its boundaries on Fourth and Fifth Avenues. At the corner of Fifth and Madison, the wedge-shaped base of the library diminishes nearly to a point. A further dramatic change of scale occurs at the Fifth Avenue entrance to the building. The visitor enters a vast "Living Room," a large unprogrammed space that offers Seattleites an alternative to brand-name coffee shops as a place to relax, socialize, read, and connect wirelessly to the Internet. Situated on a sloping site between 4th and 5th street the new library will have entrances on both street levels.The entrance level on 4th Street, one of Seattle's main thoroughfares, houses the Children's Library and foreign-language resources.

d0079151_18572090.jpgd0079151_18573234.jpg



Continuous Collection Image courtesy OMA 2000 / Koolhaas sees the new library as a custodian of the book, a showcase for new information, a place for thought, discussion and reflection - a dynamic presence.
The fact that the contents of a whole library can be stored on a single chip, or the fact that a single library can now store the digital content of all libraries, together represent potential rethinking: new forms of storage enable the space dedicated to real books to be contained; new forms of reading enhance the aura of the real book. Our first operation has been the "combining" and consolidation of the apparently ungovernable proliferation of programs and media. By combining like with like, we have identified five platforms, each a programmatic cluster that is architecturally defined and equipped for maximum, dedicated performance. Because each platform is designed for a unique purpose, they are different in size, density, opacity.The in-between spaces are like trading floors where librarians inform and stimulate, where the interface between the different platforms is organized - spaces for work, interaction, and play. (And reading).
d0079151_18474276.jpgd0079151_184858.jpg
[PR]

by another29 | 2005-06-27 01:28 | □Architecture

Cathedral Saint Aubain

d0079151_317164.jpg
Cathedral Saint Aubain
Cathedral
1751-1767 Belgium

Place Saint Aubain 5000 Namur
Belgium

website: www.saintaubain.be







The cathedral is located on a site of a former collegiate church with the same name founded in the year 1047. The building you can visit nowadays is in classical style (1751-1767) . It is not really beautiful from the outside but quit impressive. Total lenght is 78m width of the nave 17m with a height of 24m. On the inside the dome is 70m high.

d0079151_320541.jpgd0079151_321669.jpg



d0079151_3213611.jpg

[PR]

by another29 | 2005-05-08 03:16 | □Architecture

ARCAM

d0079151_423555.jpg
ARCAM
Center for architecture
2003

Prins Hendrikkade 600 1011 VX
Amsterdam netherland

ARCAM website: www.arcam.nl


Architect: Rena van zuuk Architecten
website: www.renevanzuuk.nl




ARCAM Amsterdam Centre for Architecture was set up as a foundation in 1986 and concentrates its activities in Amsterdam and the surrounding area. ARCAM aims to reach the largest possible public in order to broaden architecture's appeal and zeros in on topical issues and developments in Amsterdam, so that the discussion about the future is constantly fuelled. ARCAM also has a function as co-ordination centre and works together with a large number of institutes in order to support and co-ordinate existing programmes and to initiate new activities.

d0079151_424799.jpgd0079151_4243328.jpg


At ARCAM there is an information point where the public can go for information and where architecture aficionados can be directed to interesting buildings and sites in the city. At ARCAM, the public can consult a large number of architecture books, magazines, folders, sites, maps and a collection of newspaper cuttings. These provide a wealth of information for those who are interested in architecture and urban planning and can help them to find interesting buildings and sites in Amsterdam. Part of the information point is a current affairs bulletin board, with a selection of topical news and developments in the fields of architecture, urbanism and landscape.


d0079151_420333.jpgd0079151_4201746.jpg

d0079151_4194158.jpgd0079151_4202858.jpg
[PR]

by another29 | 2005-04-25 04:10 | □Architecture

Schouwburgplein

d0079151_1825697.jpg
Schouwburgplein
Landscape
1992-1997 Rotterdam,Netherlands

Schouwburgplein 1
3012 CL Rotterdam Netherlands

Architect: Adriaan Geuze [West8]
www.west8.nl



d0079151_1758284.jpg




In the 1980’s this area was once viewed as a problem area – a large empty place without character. The new square now is an urban stage, interactive and changing, with the skyline as its décor. The Schouwburgplein is situated in the heart of the city and is surrounded by shops and flanked by the City Theatre and the City Concert Hall. The space is furnitured with 15 meter high ventilation towers from the underground parking and four hydraulic lighting elements. Their configuration can be interactively altered by the inhabitants of the city. The layout of the square is based on the expected use at different times of the day and its relationship to the sun. These sunlight-zones are reflected in the mosaic of the different materials used on the floor.The whole square is lifted 35 cm from ground level to enhance the stage effect.

d0079151_1861231.jpgd0079151_1862435.jpg

d0079151_18102035.jpg

Schouwburgplein is ideally located between the Rotterdam Theater and the Doelen Concert Hall. It is surrounded by cafes and restaurants and sits within walking distance of the central train station.
Yet despite this prime location, Schouwburgplein was formerly a dead urban space; infrequently used, dreary, and dilapidated. Poor management and uninviting spatial arrangements were largely to blame. Despite numerous public complaints, the real instigator of the square's redevelopment was the adjacent construction of a large cinema. This inspired people in power to begin thinking seriously about how to bring more culture into the area.

d0079151_18113342.jpg
PATHE! Schouwburgplein /Movie Theater/ website: www.pathe.nl/schouwburgplein
[PR]

by another29 | 2005-04-22 17:51 | □Architecture

Rem Koolhaas

d0079151_23382081.jpg
Rem Koolhaas
[OMA]
Architect
born 1944 Amsterdam,Netherlands

OMA*AMO HQ Rotterdam
Heer Bokelweg 149
3032 AD Rotterdam The Netherlands

website:www.oma.eu





Remment Koolhaas is a Dutch architect, architectural theorist, urbanist and "Professor in Practice of Architecture and Urban Design" at the Graduate School of Design at Harvard University, USA. Koolhaas first studied scriptwriting at the Dutch Film Academy, and was then a journalist for the Haagse Post before starting studies, in 1968, in architecture at the Architectural Association School of Architecture in London, followed, in 1972, by further studies at Cornell University in New York. Koolhaas is the principal of the Office for Metropolitan Architecture, or OMA, and of its research-oriented counterpart AMO, nowadays based in Rotterdam, The Netherlands. In 2005 he co-founded Volume Magazine together with Mark Wigley and Ole Bouman.


Kunsthal 1922 Rotterdam,Netherlands /website:www.kunsthal.nl
d0079151_23481110.jpgd0079151_2348309.jpg

d0079151_2350137.jpgd0079151_23502756.jpg

d0079151_23514275.jpg
The Kunsthal combines 3300 square meters of exhibition space, an auditorium and restaurant into one compact design. Sloping floor planes and a series of tightly organized ramps provide seamless connection between the three large exhibition halls and two intimate galleries. Its position, wedged between a busy highway and the network of museums and green spaces known as the museum park, allows it to function as a gateway to Rotterdam’s most prized cultural amenities.
The building was conceived as a square crossed by two routes: one, a road running east/west, parallel to the Maasboulevard; the other, a public ramp extending the north/south axis of the Museum Park.
With these given, and the fact that these crossings would divide the square into four parts, the challenge became: how to design a museum as four autonomous projects - a sequence of contradictory experiences which would nevertheless form a continuous spiral. In other words, how to imagine a spiral in four separate squares. The concept of the building is a continuous circuit.
[PR]

by another29 | 2005-04-05 23:30 | □Architecture

Centre Pompidou

d0079151_178283.jpg
Centre Pompidou
Museum
1971-1977 Paris,France


open: 11:00-19:00 every day
[except Tuesdays and May 1, 11:00-22:00]

Place Georges Pompidou
75004 Paris
T +33(0)1.44.78.12.33
website: www.centrepompidou.fr


Architect: Richard Rogers
Rogers Stirk Harbour + Partners



Architecture The Centre was designed by the Italian architect Renzo Piano, the British architect couple Richard Rogers and Sue Rogers, and the British structual engineer Edmund Happold and Irish structural engineer Peter Rice. The project was awarded to this team in a design competition, whose results were announced in 1971. Reporting on Rogers' winning the Pritzker Prize in 2007, the New York Times noted that the design of the Centre "turned the architecture world upside down" and that "Mr. Rogers earned a reputation as a high-tech iconoclast with the completion of the 1977 Pompidou Center, with its exposed skeleton of brightly colored tubes for mechanical systems. The Pompidou 'revolutionized museums,' the Pritzker jury said, 'transforming what had once been elite monuments into popular places of social and cultural exchange, woven into the heart of the city. The characteristic piping is color-coded according to the contents: yellow for electricity, red for transport(elevators), blue for air, and green for water'"

d0079151_17224449.jpgd0079151_172059.jpg



d0079151_17264628.gifConsiderable controversy arose over the assertive industrial style of the Pompidou Center, whose bold "exo-skeletal" architecture contrasts violently with surrounding houses in the heart of an old section of Paris near the Hôtel de Ville. The Center has been hugely successful, however, with its many art exhibitions and the National Museum of Modern Art, attracting more than 160 million people since its inauguration. The wear and tear resulting from some 26,000 daily visitors -- five times more than intended -- caused most of the facility to be shut down for renovations, to be re-opened at the end of 1999. Meanwhile, the library, Bibliothèque Publique Information, is housed in temporary quarters for the interim. Part of the building will be kept open for temporary exhibitions, and you can still take the escalators to the top floor for a marvelous view of Paris.

d0079151_1730725.jpgd0079151_17302122.jpg




Restaurant Georges On Level 6, Restaurant Georges has some of the finest panoramic views of Paris. The work of Dominique Jacob and Brendan McFarlane, its architecture conforms to the centre's novel structure and is decorated with contoured aluminium sheeting.
d0079151_17345497.jpgd0079151_17352116.jpg
[PR]

by another29 | 2005-01-21 17:07 | □Architecture

Osanbashi

d0079151_21212566.jpg
Osanbashi
International Port Terminal
1996-2002 Yokohama,Japan

Gross external floor area: 438,243 m2
Competition First Prize: 1995
Consruction start: 2000 / Completed: 2002

Client: The City of Yokohama Port & Harbour Bureau Construction Department, Osanbashi Passenger Vessel Terminal Maintenance Subdivision


Architect: Foreign Office Architects




d0079151_21314529.jpg

d0079151_21362376.gifThe brief of the Yokohama International Port Terminal asked for the articulation of a passenger cruise terminal and a mix of civic facilities for the use of citizens in one building. d0079151_21392681.gif
The site had a pivotal role along the city's water front that, if declared a public space, would present Yokohama City with a continuous structure of open public spaces along the waterfront. The project starts with what the architects have named as the "no-return pier", with the ambition to structure the precinct of the pier as a fluid, uninterrupted and multi-directional space, rather than a gateway to flows of fixed orientation.


d0079151_21453929.jpg

d0079151_21321644.jpgd0079151_21275425.jpg

A series of programmatically specific interlocking circulation loops allow the architects to subvert the traditional linear and branching structure characteristic of the building. Rather than developing the building as an object or figure on the pier, the project is produced as an extension of the urban ground, constructed as a systematic transformation of the lines of the circulation diagram into a folded and bifurcated surface. These folds produce covered surfaces where the different parts of the program can be hosted.
d0079151_21332821.jpgd0079151_2129974.jpg
d0079151_21565888.jpg

[PR]

by another29 | 2004-12-01 21:20 | □Architecture

The Jewish Museum Berlin

d0079151_4342435.jpg
The Jewish Museum Berlin
Museum
1999-2001 Germany

Lindenstrasse 9-14
10969 Berlin (Kreuzberg)
Germany

website: www.juedisches-museum-berlin.de


Architect: Daniel Libeskind



The Jewish Museum exhibits the social, political and cultural history of the Jews in Germany from the 4th century to the present. The design of the Museum engenders a fundamental rethinking of architecture in relation to its program. The new extension was completed in January 1999, 10% under budget, and opened fully installed to the public in September 2001. SDL worked with Lubic & Woehrlin Gmbh to complete this project. In five years, more than 4,000,000 people have visited the museum.

d0079151_4392822.jpgd0079151_4394080.jpg


d0079151_4405573.jpg


Technical Details:
Building Area:
15,500 sq.m. (=166,840 sq.ft.)

Structure:
Reinforced concrete with zinc facade
[PR]

by another29 | 2004-11-03 04:33 | □Architecture