カテゴリ:□Architecture( 56 )

VilLa NM

d0079151_0383936.jpg
VilLa NM
Residence
2000-2007
Upstate New York,USA

Architect: UN Studio





d0079151_0435935.jpg
Joining rectilinear forms with a twist, UNStudio’s VilLA NM, in upstate New York, captures the landscape in gold reflections -By Suzanne Stephens

The client, a New York–based developer with a young family, had a clear goal: a weekend house “as exciting as anything by Neutra and Schindler.” With VilLA NM, he got it—in spades. The flat-roofed, taut, planar house in upstate New York, designed by UNStudio, of Amsterdam, both evokes its predecessors and pushes their architectonic qualities into a new realm.

d0079151_052209.jpgd0079151_054815.jpg

The client and his wife, both aficionados of current design and art, encountered the work of UNStudio, headed by van Berkel and Caroline Bos, at the Museum of Modern Art’s 1999 Unprivate House exhibition. There, the couple were drawn to the display of the firm’s attenuated Möbius House, built in Het Gooi, the Netherlands, in 1998, and inspired by the Möbius strip, the single-surface topological model. As van Berkel recalls, “They were fascinated by the way the design wove together living, working, and sleeping activities in a continuous movement.”
d0079151_059613.jpgd0079151_11041.jpg
The client found 2 acres on a hilltop that commands spectacular views of rolling pastures and forests with no other houses in sight. Both he and his wife, who are originally from Russia, welcome changing seasons and wanted to watch turning leaves and falling snow while inside the house. The architects happily responded with what they called a “viewfinder dacha”—a 3,600-square-foot villa, which dramatically embraces the surrounding landscape through expansive glass walls.
[PR]

by another29 | 2007-11-09 00:34 | □Architecture

Didden Village

d0079151_16115520.jpg
Didden Village
Extension Private Residence
2007
Rotterdam,Netherlands

Beautrijisstraat 71
3021 Rotterdam

website: www.sjoerddidden.nl

Architect: MVRDV

d0079151_16174153.jpg


d0079151_16194586.jpg





The first realization in MVRDV’s home town Rotterdam will be a rooftop house extension.
On top of an existing monumental house and atelier, the bedrooms are positioned as separate houses, optimizing the privacy of every member of the family. The houses are distributed in such a way that a series of plazas, streets and alleys appear as a mini-village on top of the building.

Parapet walls with windows surround the new village. Trees, tables, open-air showers and benches are added, optimizing the rooftop life. By finishing all elements with a blue poly-urethane coating a new “heaven” appears. It creates a crown on top of the monument.
The addition can be seen as a prototype for a further densification of the old and existing city. It adds a roof life to the city. It explores the costs for the beams, infrastructure, and extra finishes, and it ultimately aims to be lower than the equivalent ground price.

d0079151_16253226.jpgd0079151_16254365.jpg
d0079151_16235367.jpgd0079151_1624738.jpg


d0079151_16285420.jpgExtension private residence, Rotterdam NL
MVRDV, 2002-2007

Program 45 m2 extension private residence and 120 m2 terrace
Status realized
Client Family Didden

Research and design MVRDV: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Anet Schurink, Fokke Moerel, Marc Joubert and Ivo van Cappelleveen

Structure Pieters Bouwtechniek, Delft NL: Jan Versteegen
Stairs Verheul Trappen, Montfoort NL
Blue finish Beton Restore, Gorinchem NL
Constructor Formaat Bouw, Sliedrecht NL
[PR]

by another29 | 2007-11-08 02:09 | □Architecture

East Beach Cafe

d0079151_23572277.jpg
East Beach Cafe
Cafe
2007 West Sussex,UK

Littlehampton West Sussex
BN17 5NZ United Kingdom
T +44(0)1903.731.903

website: www.eastbeachcafe.co.uk


Architect: Thomas Heatherwick
Heatherwick Studio




Grand opening of iconic East Beach cafe Billed by Vogue magazine as “an architectural marvel” and attracting media attention from a host of national press, the iconic East Beach Café, designed by celebrated artist and designer Thomas Heatherwick, was officially declared open on 19 June. As well as giving Littlehampton a building of unique architectural design, the menu has been created in consultation with none other than food guru Rick Stein. Former Ritz Hotel chef David Whiteside is at the helm in the kitchen. Littlehampton Mayor Cllr. Dr James Walsh said: ‘The East Beach Café is a triumph that the town can be justly proud of. Not only is it a valuable addition to our portfolio of tourist attractions, but local residents are also enjoying both its inimitable style and superb food.’

d0079151_085291.jpgd0079151_09341.jpg



d0079151_0104746.jpg
The East Beach Cafe is a south-facing single storey building. The new Cafe is lower than the previous application and takes a long, undulating form, in consideration of the fact that the location is dominated by the horizon. The thin footprint has developed from the dual constraints of the public promenade at the front and the utilities running along the rear of the site.

The shell of the building provides both its skin and structure. It comprises a steel outer layer, which is cut at a shallow angle into a series of vertical slices. Its rippling form conjures up a wide variety of visual metaphors.



d0079151_0135696.jpgd0079151_014718.jpg
The design of the Cafe is complex and the budget for construction was small. As a result, the Heatherwick Studio loaded the complex construction towards the primary structural and waterproofing element; - the steel skin of the building. The skin of the Cafe has been prefabricated off-site and as such its construction can run in parallel to demolition and site preparatory work. Thomas Heatherwick also used the local steelwork expertise of Littlehampton Welding, who built his Paddington bridge to construct the structural shell of the building.
[PR]

by another29 | 2007-11-05 23:56 | □Architecture

GYRE

d0079151_051263.jpg
GYRE Omotesando
Shopping Centre
2007 Tokyo,Japan

5-10-1 Jingumae Shibuya-ku Tokyo
150-0001 Japan
T +81.(0)3.3498.6990

open
11:00 - 20:00[shop]
11:00 - 24:00[food]

website: gyre-omotesando.com

Architect: MVRDV / Netherlands




Official opening GYRE Shopping Center November 1st, the Gyre Shopping Center in Tokyo – one of the latest realizations of MVRDV – will officially be opened. After the Matsudai Cultural Village Center, Niigata (2002), the Gyre is MVRDV’s second building in Japan and the first realized building by a Dutch architect in Tokyo.
d0079151_0155310.jpgd0079151_016535.jpg

The luxurious shopping center - developed in close collaboration with Takenaka Corporation - is situated in the Omotesando district, one of Tokyo’s main commercial areas. Next to the big brands and ground floor tenants like Chanel and Bulgari, the building accommodates the first Asian branch of the MoMA Design Store and a large shop for Martin Margiela. On the higher levels smaller shops are situated, such as a hair dress salon, an exclusive watch shop etc. The top levels contain a series of different restaurants.
d0079151_0183530.jpgd0079151_018473.jpgd0079151_018587.jpg





d0079151_021177.jpgPiece by Piece Exhibition on display in Tokyo
On the occasion of the official opening of Gyre Shopping Centre, the Piece by Piece Exhibition which has successfully been showing in Brussels (BE) beginning of 2007 is recreated and on display in the Gyre. Piece by Piece shows 17 MVRDV projects in text, drawing, sketch models and animations. Projects included range from early projects such as Villa VPRO in Hilversum (1997) to recent projects like the competition for the Chengdu Theatre (2007). Besides, several studies such as Pig City and KM3 are projected within the exhibition space.


d0079151_0283145.jpgd0079151_0284881.jpg

d0079151_0292292.jpgd0079151_029349.jpg



d0079151_0304867.jpg

[PR]

by another29 | 2007-11-03 00:04 | □Architecture

Silver House

d0079151_21234160.jpg
Silver House
Residential
2007 Maida Vale,London

Architect: Boyarsky Murphy Architects



The Sliver House (its owner prefers to call it the Glass House) has been built on the site of a single-storey wine vault that served the adjacent pub. From the street it looks impossibly small, with a 3m frontage and 8m height. It looks even smaller because of its wide and high neighbours, all brick, terracotta, stucco and tall sash windows: those great stalwarts of Victorian life, the terraced and the public house.

d0079151_21312194.jpgd0079151_21313244.jpg


d0079151_21292868.jpg
Generous roof terrace
So the first surprise comes when you go in to find the ground floor opening up away from you in a big wedge of a room, widening to 6m. This is the general living room/entrance hall, which ends in a folding-glass wall, with a generous 3m-wide roof terrace beyond. The room feels bigger than the small introduction would suggest, and bigger still because the terrace ends not with a panorama, but with a brick wall. You get the benefit of light without the dreariness of gazing out at a particularly vile 1930s apartment building and the container yard of Portakabins that is the back of the local school.

Upstairs things are just as pragmatic. The staircase launches itself across the house, dividing the first floor into two bedrooms and a tiny bathroom. Bathtub? Forget it. But the shower is unexpectedly large, and the route to it is a bit twisty. On plan, the top floor looks as if there might be some constructivist dynamic stuff going on — staircase slashing across the room — but you get there and you just don’t notice it. You notice that the stair is one of those in-the-thickness-of-the-castle-wall affairs, and when you emerge from it, that bedroom seems pretty big.
[PR]

by another29 | 2007-10-29 21:23 | □Architecture

40 Bond

d0079151_4411222.jpg
40 Bond
Residence

40 Bond Street New York, USA
website: www.40bond.com

Architect: Herzog & de Meuron



Now that the necessary period of intrigue and speculation has past, it's time to take a closer look at Ian Schrager's 40 Bond Street condominium designed by the Pritzker Prize-winning Swiss duo of Herzog & de Meuron. What they have essentially done here is reinterpret New York's downtown loft vernacular through their own avant-guard prism. And to that Ian Schrager has added an expensive sheen of luxury to make this one of the most ambitious projects we've yet seen. After the jump we take a little tour.
d0079151_4435018.jpgd0079151_444616.jpg














d0079151_4514117.jpgWith glass curtain walls now everywhere, Herzog and de Meuron have smartly avoided giving us another office-park-like matrix of hard-edged panels. Instead they have looked to the cast iron facade for inspiration and come up with a form that wraps the structure almost like protective cladding. These curved glass pieces (manufactured in Barcelona) not only pay a sly homage to downtown loft buildings, but they soften the overall effect of the modern geometry. It will be interesting to see how light plays off these glass spandrels. The facade of 40 Bond might just sparkle at noon and glow at dusk. The greenish Coke-bottle effect, which has been noted elsewhere, could make this a showstopper at night.

d0079151_4485447.jpg
[PR]

by another29 | 2007-10-29 04:25 | □Architecture

Das Gelbe Haus

d0079151_1643796.jpg
Das Gelbe Haus
Construction: 1995-1999

Postfach 220 CH-7017 Flims Dorf
T +41(0)81 936 74 14

website:Das Gelbe Haus | Films
Architect: Valerio Olgiati/Switzerland


In 1995, the father of Swiss architect Valerio Olgiati left a portion of his cultural assets to the community of Flims. This legacy was provided under the condition that a certain Yellow House -an empty shell of no historical significance- was to be preserved and refurbished according to his taste, and, above all, ''to be painted white from top to bottom.'' These conditions were carried out by his son in a most radical fashion: the younger Olgiati altogether redesigned the classicist-inspired Yellow House at Flims so that today it stands out at the very center of the community as an erratic white cube, debunking romanticized notions about quaint alpine villages. For Olgiati's remodeling of the house the layers of the old unworked stone walls were laid bare, and the rough stone was reworked with the hammer to give the walls a sculptural, archaic texture. The stripped, ruin-like house was then repainted with chalk whiting. With the sweeping changes he realized, Valerio Olgiati completely reversed the original appearance of the building -while at the same time creating numerous references to its original core.
d0079151_16233763.jpg d0079151_16241488.jpgd0079151_1626595.jpg












d0079151_16275099.jpg
Valerio Olgiati was born in 1958 and studied architecture at the ETH Zuerich. Having lived and worked first in Zuerich and later in Los Angeles for some years, in 1996 he opened his own practice in Zurich and in 2005 in Chur.His major projects include the school in Paspels, the Yellow House in Flims, house K+N in Wollerau, the new University in Lucerne, a house in Sari d’Orcino Corsica, a small house in Rottenburg Germany, the project for Lake Cauma in Flims, a house for musician Bardill in Scharans and the museum for the Swiss National Parc in Zernez Switzerland.As a guest professor he taught at ETH Zuerich, at AA London and at Cornell University, NY. Since 2002 he has been a full professor at the Accademia di architettura Mendrisio at the Università della Svizzera italiana.
[PR]

by another29 | 2007-10-25 16:33 | □Architecture

Kolumba Museum

d0079151_1334785.jpg
Kolumba Museum
Art Museum of the Archbishopric of Cologne
2007

Address: Kolumbastraße 4 D-50667 Cologne
website: www.kolumba.de
Architect: Peter Zumthor

Kolumba is the art museum of the archbishopric of Cologne. As combination of place, collection and architecture it allows the visitor to experience two millennia of western culture in one building housing art from late antiquity to the present. The architecture combines the ruins of the late Gothic church St. Kolumba, the chapel “Madonna in the Ruins”, the unique archaeological excavation, and the new building designed by the Swiss architect Peter Zumthor.


d0079151_139247.jpgd0079151_140151.jpg

when I first visited this site in 1994 it gave me the feeling that all the pigeons in Cologne lived there.....
The idea for this sound sculpture began in 1994, when St. Kolumba in Cologne was a Gothic ruin inhabited by a large number of pigeons. Deep within the bowels of this place, 2000 years of Cologne’s history lay partly visible in the form of old walls, columns and crypts possessing a strong sense of timelessness. This extraordinary site was framed by the partially destroyed exterior walls of the old church. Temporary wooden roof in whose rafters the pigeons lived.
d0079151_1563214.jpgd0079151_10483936.jpgd0079151_214123.jpg


d0079151_146561.jpg
d0079151_150559.jpg
[PR]

by another29 | 2007-10-25 01:20 | □Architecture

Bruder Klaus Chapel

d0079151_341784.jpg
Bruder Klaus Chapel
Chapel
2007 Wachendrf,Germany

Architect: Peter Zumthor



d0079151_31549.jpg
I’ve always been a fan of the work of Peter Zumthor. And a recent article that I’ve read in Icon Magazine has reinvigorated the joy that I get in his work. This work in particular, the Bruder Klaus Chapel, has inspired me to go to souther Germany to see this work in person. Rarely do I want to make a pilgrimage to see architecture. It used to be that I would travel half way around the world to see work by Italian architect, Carlo Scarpa. Now, I feel that urge again. But with a kid on the way, I might have to wait several years to experience this building with my future son. But the closest thing to experiencing it comes from Danda’s fantastic Gallery of images from the chapel. I compel you to have a look.

d0079151_3173226.jpgd0079151_3174311.jpgd0079151_317572.jpg
[PR]

by another29 | 2007-10-01 03:03 | □Architecture

Cottbus University Library

d0079151_19574473.jpg
Cottbus University Library
Brandenburg University of Technology
2004 Cottbus,Germany

Faculty of Environmental Sciences and Process Engineering
Konrad-Wachsmann-Allee 1
03046 Cottbus

website: www.tu-cottbus.de

Architect: Herzog & de Meuron


d0079151_203379.jpg
The building has a very unusual amoeba shape and its glazed facade is covered with thousands of overlapping letters, prompting associations with mysterious palimpsests. The glass changes colour according to your point of view and the weather: under the winter sun it takes an ivory look, turns greenish when the sky is cloudy, etc. But always in striking contrast with the colourful interior.


d0079151_2051390.jpgd0079151_2052551.jpgd0079151_2054081.jpg
The groundbreaking ceremony for the new Centre for Information, Communication and Media was on December 17th 2001. It accommodates the new University library, which contains about 510.000 books, journals and scientific periodicals, together with microfiches, videos, maps and CD-ROMs. The number of English books has increased considerably, and continues to grow. The core collection conforms to the needs of the departments at the university, thus; mathematics, physics, computer science, civil engineering, architecture, biology, chemistry, geology, economics, business, process engineering and of course, the environmental sciences.
[PR]

by another29 | 2007-09-29 20:08 | □Architecture