カテゴリ:□Architecture( 56 )

from.Barcelona



d0079151_013179.jpg


この写真、何だか分かりますか?建築に携わっている方には一目瞭然かも知れませんが。サグラダファミリアです。
先週、バルセロナ在住の友人から久しぶりにメールが届き、こんな素敵な写真が添付されていました。
Sagrada Familia 2010 ! という、とてもフレッシュな件名。私が最後にこれを観たのは2002年なので何とも嬉しい便りでした。
ともかく建設スピードが格段に上がっている。この写真はエントランスを潜ると広がる吹き抜け空間。ステンドグラスが設置された。
とにかく内部のディティールが知らないうちに完成されてきている。技術の進歩による功名ですね。
本当にもしかしたら生きているうちにサグラダファミリアの竣工を目にすることができるかもしれない。絶対長生きしよう!




d0079151_0403461.jpg


こんな細部の彫刻まで進んでいます。公式WEBサイトは月に一度くらい開いているのですが。ここまではわかりませんでした。
サグラダファミリアが世界遺産に登録されていることはご存知だと思いますが、私には3日前に初めて知った事実があります。
世界遺産とされる建築は文化遺産に区分されるけれど、サグラダファミリアは自然遺産に区分されていたのです。ビックリ&さすが。

Sagrada Familia Official Website: http://www.sagradafamilia.cat

d0079151_0404216.jpg


追記:上画像の意味深な正方形のオブジェクト。4マス×4マス=16マスで構成されたこのグリッドにはちゃんと意味があります。
16マスの中に各々1〜16までの数字が1個ずつ配置されています。
縦・横・斜め、いずれもその4つの数字を足し算すると解は「33」になります。
「33」とはイエス・キリストが十字架に架けられ処刑された年齢です。





d0079151_0455297.jpgCasa Batlló

おまけでカサ・バトリョの写真も。
素敵な写真を沢山どうもありがとう!

バトリョは共有部の吹き抜けにある、
ブルーのタイルがとても好きです。
いつ観ても美しいです。
とても100年以上前のデザインとは思えない。
ガウディは本当に天才です。
ガウディは永遠に私にとっての巨匠です。

やっぱり私のお墓はスペインがいい。


Casa Batlló
Official Website:http://www.casabatllo.cat
[PR]

by another29 | 2010-02-08 00:56 | □Architecture

Reception ; his 1st design work.



d0079151_7243056.jpg




d0079151_7281215.jpg
友達の友達が設計した住宅が完成!ということで、
お披露目会に行かせて頂きました。かなり遠くへ…
迎えに来てくれた友達の車からは田園風景が見え。

さて住宅は幾種類もの木材がふんだんに使われていて
木の匂いが空間にいっぱい。とても癒される。
天井が杉で床が山桜。細部までこだわった丁寧な設計。
空間全体にやさしさが溢れてて思わず寝転がりたくなる。

お披露目会が終わってからビールで乾杯!しながら
設計者である彼の設計エピソードを聞かせてもらいました。
色んな言い訳と悔いが残ったと笑っていた彼ですが、
ひとつの住宅という作品を作り上げた目は幸せそうでした。
竣工、おめでとうございます!





d0079151_8121551.jpg





d0079151_8132843.jpgd0079151_814207.jpgロケーションが素晴らしいから、2Fから眺める景色はこんなに素敵です。都心での日常の喧騒を忘れさせてくれます。。







d0079151_8172227.jpg
South elevation




d0079151_8173111.jpg
North elevation / Entrance side
[PR]

by another29 | 2009-06-28 08:40 | □Architecture

International House of Japan



d0079151_20362223.jpg



今週から気合いを入れて会社復帰するはずだったのですが、昨日出社してみたら会社にいるというだけで体力が奪われるあの感じ。
というわけで再び一週間お休みを頂くことになりました。自宅療養という名のスローライフを過ごすことが何よりの薬になるはず。
家で寝たきりでいるわけではなく、自分のやりたいことをやりたいように思う存分成し遂げるという自分勝手療養の幕開けです。
記念すべき第1日目は…友達が美味しい和菓子と早速のトマトジュースを持ってあそびに来てくれました。
麻布十番駅まで迎えに行ったら、とてもキレイな和服姿で現れた友達。やっぱり着物ってイイ。というか素敵に似合い過ぎだったよ!





d0079151_21144982.jpgInternational House of Japan/国際文化会館


自宅近所の老舗蕎麦屋でおいしい昼食を頂いた後、
友達の提案でこれまた近所の国際文化会館へ。
敷地に足を踏み入れた瞬間からそこはリゾート気分。
ラウンジでお茶しながら過ごす時間はとても有意義で
とても癒され、眺める庭園は素敵なものでした。

この建築は1955年に前川國男・坂倉準三・吉村順三の
巨匠三氏により設計されたもの。
図書室、会議室、レストラン、宿泊施設が備えられています。
親切なスタッフさんの計らいで客室を拝見させて頂きました。
国内外からの学者や研究者の宿泊が多いとのことで、
お部屋に本棚が備え付けられていたりと
細かな配慮が感じられる客室が設計されていました。
d0079151_21353626.jpg
家具や金物なども設計当時から使われているものが残り
椅子のディティールは美しいものでした。
図書室からは最高のアングルで庭園を眺めることもできました。
建築で生きる人にはぜひ見て頂きたい建築です。




財団法人 国際文化会館
東京都港区六本木5-11-16

website:http://www.i-house.or.jp
[PR]

by another29 | 2009-05-26 22:00 | □Architecture

GreenPIX Media Wall

d0079151_2102082.jpg
GreenPIX Media Wall
zero energy media wall
Architecture
2008 Beijing Chaina

website:www.greenpix.org

Chang'an Jingya Restaurant
No.26 Fuxing Road, Haidian District
Beijing -100851


Architect:Simone Giostra&Partners
Lighting designer:Arup




Simone Giostra & Partners Architects have designed the GreenPix - Zero Energy Media Wall - a groundbreaking project applying sustainable and digital media technology to the curtain wall of Xicui Entertainment Complex in Beijing, near the site of the 2008 Olympics. Featuring the largest color LED display worldwide and the first photovoltaic system integrated into a glass curtain wall in China, GreenPix transforms the building envelop into a self-sufficient organic system, harvesting solar energy by day and using it to illuminate the screen after dark, mirroring a day’s climatic cycle. Arup provided engineering services for the project.

d0079151_2165945.jpg

“The Media Wall will provide the city of Beijing with its first venue dedicated to digital media art, while offering the most radical example of sustainable technology applied to an entire building’s envelope to date”, said Simone Giostra. The building will open to the public in June 2008, with a specially commissioned program of video installations and live performances by artists including: Xu Wenkai, Michael Bell Smith, Takeshi Murata, Shih Chieh Huang, Feng Mengbo and Varvara Shavrova.

d0079151_2262492.jpgd0079151_2272134.jpgGreenpix behaves like an organic system, absorbing solar energy during the day and then generating light from the same power that evening. The project promotes the uncompromised integration of sustainable technology in new Chinese architecture, responding to the aggressive and unregulated economic development currently undertaken by the industry, often at the expense of the environment. With the support of leading German manufacturers Schueco and SunWays, Giostra and Arup developed a new technology for laminating photovoltaic cells in a glass curtain wall and oversaw the production of the first glass solar panels by Chinese manufacturer SunTech.

The polycrystalline photovoltaic cells are laminated within the glass of the curtain wall and placed with changing density on the entire building’s skin. The density pattern increases building’s performance, allowing natural light when required by interior program, while reducing heat gain and transforming excessive solar radiation into energy for the media wall.



SIMULATOR [ for Windows XP and Machntosh OSX 10.4 ] by greenpix official website www.greenpix.org/play.php
d0079151_2385834.jpg

[PR]

by another29 | 2008-08-03 02:40 | □Architecture

CHANEL Mobile Art

d0079151_061981.jpg
CHANEL Mobile Art
CHANEL Contemporary Art Container
by Zaha Hadid

Exhibition
2008 Tokyo Japan

website:www.chanel-mobileart.com
design:Zaha Hadid [Architect]

CG animation:YouTube



CHANEL Contemporary Art Container, a traveling art space designed by Zaha Hadid Architects, has opened in its 1st destination, Hong Kong. The pavilion, commissioned by Chanel head designer Karl Lagerfeld, hosts an exhibition of artworks inspired by Chanel bags by 20 artists and called Mobile Art. The project was unveiled at the Venice art biennale last year - more details and renderings in our story on the Design Museum's Zaha Hadid Blog.

d0079151_0151576.jpgThe Mobile Art Pavilion for Chanel by Zaha Hadid Architects has been inspired by one of Chanel’s signature creations, the quilted bag. Chanel is renowned for its layering of the finest textiles and exquisite detailing to create the most elegant and cohesive pieces for each collection. In her quest for complex, dynamic and fluid spaces the work of Zaha Hadid has developed over the past thirty years through a rigorous integration of natural and human-made systems and experimentation with cutting-edge technologies.d0079151_0153963.jpg

Hadid's architecture transforms our vision of the future with new spatial concepts and bold, visionary forms.“I think through our architecture, we can give people a glimpse of another world, and enthuse them, make them excited about ideas. Our architecture is intuitive, radical, international and dynamic. We are concerned with constructing buildings that evoke original experiences, a kind of strangeness and newness that is comparable to the experience of going to a new country. The Mobile Art Pavilion for Chanel follows these principles of inspiration,” states Zaha Hadid.

This new architecture flourishes via the new digital modelling tools that augment the design process with techniques of continuous fluidity. Zaha Hadid explains this process, “The complexity and technological advances in digital imaging software and construction techniques have made the architecture of the Mobile Art Pavilion possible. It is an architectural language of fluidity and nature, driven by new digital design and manufacturing processes which have enabled us to create the Pavilion’s totally organic forms – instead of the serial order of repetition that marks the architecture of the industrial 20th century.”
d0079151_0233126.jpg

This arrangement also allows visitors to see each other moving through the space and interacting with the exhibition. In this way, the architecture facilitates the viewing of art as a collective experience. The central courtyard will also host evening events during the exhibition in each host city. The organic shell of the Mobile Art Pavilion is created with a succession of reducing arched segments. As the Pavilion will travel over three continents, this segmentation also gives an appropriate system of partitioning – allowing the Pavilion to be easily transported in separate, manageable elements. Each structural element will be no wider than 2.25 m. The partitioning seams become a strong formal feature of the exterior facade cladding, whilst these seams also create a spatial rhythm of perspective views within the interior exhibition spaces.

d0079151_0212330.jpgd0079151_0214328.jpg
[PR]

by another29 | 2008-06-30 00:29 | □Architecture

Memorial To The Murdered Jews of Europe

d0079151_754291.jpg
Memorial To The Murdered Jews of Europe
Architecture
[Holocaust memorial]
1998-2005
Berlin, Germany

Architect: peter Eisenman

Stresemannstraße 90 D-10963 Berlin

Informatin Center for visitor
Cora-Berliner-Straße 1 D-10117 Berlin

website: www.holocaust-mahnmal.de





This memorial, which opened on May 10 2005, is dedicated to the Jewish victims of the National Socialist reign of terror. Its location in the heart of Berlin's newly created parliament and government district signifies a declaration of historical responsibility, underlined by the memorial's open form, which allows for personalised remembrance, commemoration and mourning.


d0079151_7173429.jpgThe Memorial, designed by New York architect Peter Eisenman is created by 2,711 gunmetal grey reinforced concrete stelae, each uniquely positioned on a uniform grid to form a wave like progression across undulating topography which drops to as much as 2.4m below surrounding street level in places. All of the stelae have an identical plan dimension of 2.38 x 0.95m, although they vary in height from 0 to 5m, progressing from the field's boundary to the central areas. Precision positioned to a narrow spacing of just 0.95m, the stelae create parallel and orthogonal footpaths. Visitors progress from the ground level edge forms into central places where looking up earns a mere glimpse of sky between the towering, concrete forms. An overwhelming sense of disorientation is increased by the askance tilt of each stele. d0079151_7181158.jpg

Collectively, these leaning monoliths creates an apparent lilting wave motion across the field from east to west and from north to south. The site, in an area next to the Berlin Wall known as the "dead zone" during the cold war, which had lain empty since World War II, was cleared of existing foundations, and its topography of craters and dips was modulated to create a series of terraces on which the founding level for large groups of stelen would be constant. Within this uneven landscape, each stele rests on two single reinforced concrete strips, cast in a steel shutter over a fill layer of sand. Precision was necessary, to ensure the unique top level for each unique foundation thus ensuring the exact individual stele tilt up to a maximum inclination of 2. Only a few stele remain upright. Each concrete stele is a five sided cast formed monolith, precast off site. Engineer Buro Happold was tasked with developing a construction process more comparable to manufacturing industries, to achieve the huge numbers required. Trials were conducted to research two piece, five piece and monolithic forms. The single piece casting in a high slump concrete mix defined by DIN 1045 created an aesthetically more permanent presence that met with the approval of both them.


d0079151_7384018.jpgInformation Center To complement the Memorial, the architect has designed an underground Information Centre in the southeastern corner of the field of stelae, accessible via two flights of stairs or a lift. With its impressive architecture and original formal language, the centre consists of several rooms, some lit by natural light, and has a total exhibition area of around 800 square metres. It will provide the necessary background material on the victims commemorated here and on historic memorial sites.

A central function of the Information Centre is to back up the abstract form of remembrance inspired by the Memorial with concrete facts and information about the victims.



d0079151_7481210.jpgd0079151_7482639.jpg
Memorial to the Murdered Jews of Europe – Photographies
Materials on the Memorial to the Murdered Jews of Europe
[PR]

by another29 | 2008-06-09 04:12 | □Architecture

CC01 House

d0079151_1582287.jpg
CC01 House
Residence
2006 Columbia county,NY,USA


Architect: Leven Batts Studio
www.levenbetts.com



d0079151_1592821.jpg
Project Team - David Leven, Stella Betts, Tim Furzer, Jonathan Man, Andrew Feuerstein. Rachel Chaos

This 2000 sf house is located on 8 acres of farm land in Columbia County,NY. The linear ratterns of farming that preexisted the project set the forms and programmatic organization of the house and landscape. The design follows the direction and module of the crop lines that are still created by the machinery used to work the land.

These lines then became markings on the siding of the house and paving patterns of the patios. Other components of the house such as the kitchen counter and the outdoor BBQ counter also follow the linear pattern of the landscape becoming elongated hovering volumes.


wrriten by Leven Betts Studio : website


d0079151_2121140.jpgd0079151_2122570.jpg




Interior View Kitchen and Dining Room + Upstairs Study Bed Room and Bath Roomd0079151_2164862.jpgd0079151_2171381.jpg
[PR]

by another29 | 2008-04-04 02:53 | □Architecture

Waveline

d0079151_116676.jpg
Waveline
/Latimer Gardens Community Center
Recreation Space
2001-2007 New York,USA

Architect: hanrahanMeyers architects
www.hanrahanmeyers.com




Waveline is a 5,000 square foot multi-purpose theatre adjacent to an existing community center in Queens, New York. The roof, the principal design feature of the new building, is a bent plane running east-west and resting on columns. It will be visible from the 10-story high housing blocks surrounding it and was designed as a sculptural shape with standing seam stainless steel cladding. The roof shape is also a direct response to acoustic studies, developing optimal sound projections for theatrical productions in the space.

d0079151_1204757.jpgd0079151_1182716.jpg


The main facade of WaveLine is the building's bent roof plane constructed using standing-seam galvanized steel and aluminum. The interior is a simple, white, one-room volume for performance and sport. The pavilion ceiling is a faceted surface expressive of the overall form of the building’s exterior. A new entrance vestibule on the south elevation of the existing community center is the lobby for the new pavilion. The pavilion will be accessed within the community center from a series of double doors along a public hall between the Center and the Pavilion. Entering the building visitors will find a womb-like interior, streaked with light from a thin strip of linear windows that rim the building's south wall, and subtle windows that allow buffered light from the east facade.



d0079151_123581.jpg



d0079151_123423.jpgWaveLine is a term from ship-building and physics referring to the shape most likely to glide through water without resistance. The formal properties of the project were influenced by researches into non-resistant structures. hMa also consulted with acoustic designer Yasua Toyota whose sound calculations of reverberation times for chamber music performed in the space also influenced the roof shape.

Within a 90' x 50' site footprint we designed a structure that is as large as possible to accommodate theatrical productions. The eastern edge of the new building accommodates a stage.
[PR]

by another29 | 2007-12-23 01:27 | □Architecture

Treatment Center for Mentally Disturbed Children

d0079151_14353682.jpg
Treatment Center
for Mentally Disturbed Children

Children’s treatment centre
2006 Hokkaido,Japan


Site area: 14,590.00 sq m
Building area: 1,604.62 sq m
Total floor area: 2,536.49 sq m
Structure: RC; 2 stories


Architect: Sosuke Fujimoto /藤本壮介
Sou Fujimoto Architects



d0079151_14492931.jpgThe architect regards the interiors as providing something akin to the free interpretation of space by primitive man, capable of being used for hiding or enjoyment, separation or connection. The sense of useful ambiguity applies to the overall planning concept: is the centre a large home or a small city? Is it about the intimacy of the single building or the variety of the larger whole? For the residents, who spend time living in the centre, it is what they want or need it to be. What they find is large-volume spaces filled with filtered natural light, but plenty of opportunity for private contemplation.

d0079151_14454267.jpg

AR Awards for Emerging Architecture  Of the many Japanese entries in this year's awards, this treatment centre for disturbed children by Sou Fujimoto won unanimous praise from the judges for its combination of simplicity and sympathy. How, given the unhappy circumstances of those being treated, should architecture respond to combat worries, stresses and strains which have produced a need for the building in the first place?
Fujimoto’s answer is to create a multiplicity of 'centres' in the series of apparently random, but in reality carefully planned, arrangements of the individual buildings. In their 'external' relationship to each other, there is no obvious centre to the complex, no hierarchy of buildings or spaces. Internally, the provision of alcove and other semi-private areas allows the residents to occupy their own centre stage, or to use the common space as a centre. This strategy addresses two common conditions in disturbed young people: on the one hand a feeling of powerlessness and indeed sometimes paranoia, and on the other hand a desire to be able to assert their independent personality.

d0079151_14465947.jpgd0079151_14471840.jpg



d0079151_14522590.jpgPrecision about the disposition of uses, and indeed the disposition of the various blocks, each with its mix of uses, results in the translation of an artificial design process into an apparently organic sprinkling of buildings across the site. This merging of the intentional and the precise into a centre which is, in the architect’s words, 'vague, unpredictable and filled with unlikelihood', is a strong intuitive response to the needs of the children.


d0079151_14534261.jpg

[PR]

by another29 | 2007-12-21 02:34 | □Architecture

Baron House

d0079151_0341653.jpg
Baron House
Residential
2005 Sweden


Architect: John Pawson


In 2007, Baron House, Sweden was named the best new private house in Wallpapers* Annual Design Awards. SELECTED ARCHITECTURAL RESIDENTIAL PROJECTS


d0079151_0484914.jpgd0079151_0464398.jpg


d0079151_0521922.jpg
Best new private house

John Pawson’s design for creative guru Fabien Baron’s house draws on the local Swedish vernacular, but uses cement blocks and timber detailing to create a contemporary sense of abstraction.

This country home is in total harmony with its surroundings, its visible lines synchronised with the landscape. The house is divided into two lofty, light-bathed volumes, separated by a courtyard with views in every direction.

-Wallpapers* Topics-
[PR]

by another29 | 2007-11-10 04:37 | □Architecture