Didden Village

d0079151_16115520.jpg
Didden Village
Extension Private Residence
2007
Rotterdam,Netherlands

Beautrijisstraat 71
3021 Rotterdam

website: www.sjoerddidden.nl

Architect: MVRDV

d0079151_16174153.jpg


d0079151_16194586.jpg





The first realization in MVRDV’s home town Rotterdam will be a rooftop house extension.
On top of an existing monumental house and atelier, the bedrooms are positioned as separate houses, optimizing the privacy of every member of the family. The houses are distributed in such a way that a series of plazas, streets and alleys appear as a mini-village on top of the building.

Parapet walls with windows surround the new village. Trees, tables, open-air showers and benches are added, optimizing the rooftop life. By finishing all elements with a blue poly-urethane coating a new “heaven” appears. It creates a crown on top of the monument.
The addition can be seen as a prototype for a further densification of the old and existing city. It adds a roof life to the city. It explores the costs for the beams, infrastructure, and extra finishes, and it ultimately aims to be lower than the equivalent ground price.

d0079151_16253226.jpgd0079151_16254365.jpg
d0079151_16235367.jpgd0079151_1624738.jpg


d0079151_16285420.jpgExtension private residence, Rotterdam NL
MVRDV, 2002-2007

Program 45 m2 extension private residence and 120 m2 terrace
Status realized
Client Family Didden

Research and design MVRDV: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Anet Schurink, Fokke Moerel, Marc Joubert and Ivo van Cappelleveen

Structure Pieters Bouwtechniek, Delft NL: Jan Versteegen
Stairs Verheul Trappen, Montfoort NL
Blue finish Beton Restore, Gorinchem NL
Constructor Formaat Bouw, Sliedrecht NL
[PR]

by another29 | 2007-11-08 02:09 | □Architecture

<< VilLa NM East Beach Cafe >>